Examendocumenten

Leefstijlcoach

Hier treft u alle relevante examendocumenten leefstijlcoach aan.

TCI voert per 1-1-2019 het accreditatieproces uit voor de BLCN voor professionals die geen geaccrediteerde opleiding tot leefstijlcoach hebben gevolgd (waaronder degenen die een opleiding hebben gevolgd vóór deze geaccrediteerd werd), maar wel een hbo- of wo-diploma bezitten en op andere wijze alle competenties van de leefstijlcoach hebben ontwikkeld.

Voor het doorlopen van het individuele accreditatietraject is voorwaardelijk gesteld dat je een hbo-diploma (in willekeurige richting) en een Nederlands legitimatiebewijs met foto kan insturen bij je aanmelding. Daarnaast moet je je uiteraard ontwikkeld hebben tot volwaardig leefstijlcoach volgens het beroepsprofiel van de BLCN.

Dit wordt in het individuele accreditatieproces stevig getoetst met behulp van:

 • Een kennistoets m.b.t. gezond leven en gezonde gewoontes, waarbij je kennis over de diverse onderwerpen (voeding, beweging, ontspanning/slaap en stress) wordt getoetst.
  (25 mc vragen en casus met open vragen; 135 euro)
 • Een coachingstoets waarmee je aantoont dat je goede leefstijlcoachingsgesprekken kan voeren.
  (video-assessment met criteriumgericht interview; 285 euro)
 • Een reflectie-opdracht waarbij je laat zien dat je kan reflecteren op je gedrag als professional en dat je planmatig kan ingaan op je eigen ontwikkeling als leefstijlcoach.
  (reflectieverslag met criteriumgericht interview; 215 euro)

Dit is een opzichzelfstaande losse accreditatieprocedure welke niet samenhangt met een bepaalde opleiding. Alle examens zijn gebaseerd op de exameneisen beschreven in het onderstaande servicedocument en niet op bepaalde lesmaterialen of opleidingen.

Onderstaande servicedocument is leidend in deze accreditatie. Lees deze geheel goed door voor aanmelding bij TCI.

Stuur voor aanmelding bij TCI een mail naar:
aanmelding@tci-examens.nl
In deze mail verzoeken wij de volgende informatie aan te leveren:

 • Kopie legitimatiebewijs;
 • Kopie diploma HBO;
 • Adresgegevens;
 • E-mailadres (voor de te voeren correspondentie).

Een post-hbo-diploma heeft niet de status van een officieel erkend hbo-diploma. Het “post-hbo” geeft alleen aan dat er hbo-werk- en denkniveau verwacht wordt bij de deelnemers.

Hoe herken je een officieel erkend hbo-diploma?

•    Op het diploma of getuigschrift staat: “Hoger Beroepsonderwijs” of een afkorting daarvan vermeld.
•    Op het diploma staat vaak een verwijzing naar: “op grond van de in de artikelen 7.10 tot en met 7.14 en 16.10 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek”

Proefexamen leefstijlcoach